Blog

Smisel življenja

V današnjem blogu sem za vas pripravila zapis iz svojih nedeljskih razmišljanj

Dobro je, da se kaj zapiše, mi je svetovala kolegica. Marija dovoli si, da morda koga opogumiš ali vsaj pripraviš do razmišljanja, da si bo dovolil nekaj spremeniti v svojem življenju.

Prav gotovo imaš nešteto zanimivih idej, zapisov in dogodkov iz predavanj in terapij. In res, sem se zamislila. Dobro je, da svoje misli sprostim med te vrstice, vi pa boste presodili, če jih boste prebrali do konca.

Veste, da vse kar živite, vse kar delate, vse kar doživljamo vsi in ustvarjamo je odgovor na VEČNO VPRAŠANJE:

Kaj je smisel življenja?

Za mnoge ljudi je iskanje smisla življenja ena od najpomembnejših stvari v njihovem življenju. Čeprav je ta pojem subjektiven in se lahko razlikuje od osebe do osebe, pa obstaja nekaj splošnih idej, ki nam lahko pomagajo razumeti, kaj je smisel življenja.

Ena od najpomembnejših stvari, ki nam lahko pomagajo najti smisel v življenju, je iskanje stvari, ki nas osrečujejo in izpolnjujejo. To se lahko razlikuje od osebe do osebe, vendar je pomembno, da najdemo stvari, ki nas navdajajo z veseljem in nam dajejo smisel in namen. To lahko vključuje hobije, odnose, kariero ali celo naše duhovne prepričanja.

Druga pomembna stvar, ki lahko pomaga najti smisel življenja, je iskanje načinov, kako pomagati drugim. Mnogi ljudje najdejo smisel v služenju drugim in prispevanju k boljšemu svetu. To lahko vključuje prostovoljno delo, skrb za družino in prijatelje ali pa preprosto prijaznost in sočutje do drugih.

Poleg tega lahko iskanje smisla vključuje tudi iskanje višjega namena ali duhovne dimenzije v življenju. To lahko vključuje razmišljanje o večjem smislu obstoja, iskanje notranjega miru in harmonije ali pa preprosto iskanje povezave z nečim večjim od sebe.

Vendar pa je pomembno razumeti, da smisel življenja ni nekaj, kar bi lahko našli zunaj sebe. Smisel življenja je nekaj, kar moramo najti v sebi. To pomeni, da moramo biti pozorni na svoje notranje občutke, želje in prepričanja ter se odločiti, kaj nam daje smisel in namen.

Včasih lahko iskanje smisla življenja traja dlje časa in zahteva veliko truda in vztrajnosti. Vendar pa je pomembno, da ne obupamo in nadaljujemo z iskanjem, saj lahko najti smisel življenja prinese neverjetno zadovoljstvo in izpolnitev.

V zaključku bi lahko rekli, da smisel življenja temelji na iskanju stvari, ki nam dajejo smisel in namen, ter na iskanju načinov, kako pomagati drugim in prispevati k boljšemu svetu. Pomembno pa je tudi, da se zavedamo, da smisel življenja najdemo v sebi in da je to nekaj, kar moramo aktivno iskati in negovati.

Priporočam vam branje IKIGAI, nekaj malega, pa lahko o tem izveste tudi tukaj:

Ikigai je koncept, ki izvira iz japonske kulture in se nanaša na “razlog za bivanje” ali “smisel življenja”. Gre za filozofijo, ki poudarja povezavo med našimi notranjimi strastmi, vrednotami, sposobnostmi in potrebami sveta okoli nas. Ko najdemo svoj ikigai, najdemo ravnovesje med tem, kar nas osrečuje, kar smo dobri in kar svet potrebuje.

Koncept ikigai je sestavljen iz štirih glavnih elementov:

  • tistega, kar ljubimo,
  • tistega, kar znamo,
  • tistega, kar svet potrebuje in
  • tistega, za kar smo plačani.

Ko se ti elementi prepletajo, najdemo svoj ikigai.

Na primer, če ljubimo pisanje, smo dobri v pisanju, svet potrebuje dobro napisane zgodbe, in za pisanje smo plačani, potem smo našli svoj ikigai.

Ikigai poudarja pomen iskanja notranje motivacije in zadovoljstva, namesto da bi se osredotočili samo na zaslužek ali druge zunanje nagrade. S tem pristopom lahko najdemo več smisla in namena v svojem življenju, kar lahko prinese večjo srečo in izpolnitev.

Vendar pa ikigai ni nekaj, kar bi lahko našli čez noč ali brez truda. Zahteva samorefleksijo, iskanje svojih strasti in spretnosti ter razumevanje, kako lahko te lastnosti uporabimo za prispevanje k svetu okoli nas. Ko pa najdemo svoj ikigai, lahko postanemo bolj osredotočeni, motivirani in produktivni, hkrati pa se počutimo bolj izpolnjene in srečne.

V skladu s filozofijo ikigai naj bi bili ljudje najbolj srečni, ko imajo jasno vizijo svojega smisla v življenju in ko lahko svoje talente in strasti uporabijo za prispevanje k boljšemu svetu.

Dragi moji, ravno to, pa jaz iščem za vas, ob storitvah, ki jih nudim in vas počasi pripeljem do samospoznanja.

Druge aktualne vsebine